IK ZEG STOP helpt bij online problemen (individueel of in groep)

Sexting, sextortion, shaming, blaming en grooming
Cyberpesten
Online privacy en beschermen van je persoonsgegevens
Leren Nee zeggen en grenzen aangeven
Vriendschap en online vrienden
Nepnieuws
Dit zijn slechts enkele van de onderwerpen die worden behandeld in de (preventieve) gastlessen en trainingen. Ik werk op individuele basis en in groepen (op school, in de vereniging, in het buurthuis).
Klik op Download voor een volledig overzicht van de gastlessen over online veiligheid.
Individueel
Staan er naaktbeelden van jou online? Word je daardoor uitgelachen? Word jij online door iemand onder druk gezet om dingen te doen die je niet wil? Zijn jouw persoonlijke gegevens gestolen? Word jij regelmatig online door onbekenden benaderd en weet je niet hoe je daar op moet reageren? Wil je dat het niet verder uit de hand loopt?
Neem dan contact met me op. Samen zorgen we ervoor dat er snel iets veranderd. We bekijken eerst wat er precies aan de hand is. Daarna gaan we samen vaststellen wat er moet gebeuren om het probleem aan te pakken. Jij bepaalt wat er gebeurt en wanneer. Ik ben er voor jou. Je kan me bellen, een berichtje sturen of met me chatten. En natuurlijk kan je langskomen in mijn gezellige praktijkruimte in Sittard. Dan gaan we samen aan de slag.
Op school, in de vereniging, in het buurthuis
Preventie
In interactieve en boeiende lessen worden kinderen vanaf groep 6 meegenomen doorheen het wereld-wijde-web. Onderweg leren ze hoe ze niet verstrikt kunnen raken in dit web van eindeloze mogelijkheden en onzichtbare risico’s. Ze ontdekken hoe ze hun grenzen kunnen aangeven en hoe ze hun persoonlijke gegevens op internet kunnen beschermen. Ze ervaren hoe (cyber)pesten echt “voelt” en wat je ertegen kan doen. Ze ontdekken dat het slechts een kleine stap is van een selfie naar sexting. En dat je niet enkel in een duister steegje ’s avonds laat op straat nare mensen kan tegenkomen, maar dat je ze constant ongemerkt binnenlaat in je huis en zelfs je slaapkamer.
Als het misgaat
Zijn er online naaktbeelden verspreid van een leerling, een buurtgenoot of een clublid? Wordt er binnen de groep gepest via WhatsApp of andere sociale media? Hoor je geluiden over afspraakjes die worden gemaakt tussen kinderen/jongeren en onbekende online contacten? Dan is het raadzaam om er meteen mee aan de slag te gaan. Zorg ervoor dat het niet verder uit de hand loopt. Breng zo snel mogelijk weer rust binnen de groep en maak, dat wat gebeurd is, bespreekbaar op een veilige en verantwoorde wijze.
Betrokkenheid van (groot)ouders en opvoeders
Wist je dat … in een gemiddelde groep 8 meer dan de helft van de kinderen al te maken hebben (gehad) met sexting (ontvangen of versturen van naakbeelden)?
Wist je dat … de politie al aangiftes krijgt over sexting van slachtoffers van slechts 10 jaar oud?
Hoe zit dat met jouw (klein)kind?
Steeds meer scholen bieden (preventieve) lessen over online veiligheid. Maar helaas zorgen hormonen, groepsdruk en een ontluikende seksualiteit (puberteit) er vaak dat preventie niet voldoende is. En dan kan het misgaan. Emoties zoals schaamte, angst en verdriet kunnen dan veel onrust brengen binnen het gezin. Zorg er voor dat je weet hoe je kan reageren als je kind te maken krijgt met sexting, sextortion, blaming, shaming, grooming of cyberpesten. Zorg er ook voor dat je weet hoe je kan helpen of waar je de juiste hulp kan krijgen. Neem contact op voor meer informatie of om deel te nemen aan een informatiebijeenkomst (Sittard).
